Under denna tid med "radioskugga" har flera av våra ambassadörer jobbat hårt bakom kulisserna för vår sport. Från och med nu ska vi dock bli bättre på att berätta löpande om det arbete som sker runt om i Sverige.

Politiskt arbete

Genom våra ambassadörer sträcker vi oss väldigt brett och långt (se bild ovan). Flera av dem har under längre tid arbetat hårt för att påverka och bromsa politiska beslut när det har varit på väg att bli "lite tokigt" från olika styrande organ. Vi är grymt tacksamma för att de arbetar bakom kulisserna och för alla vi skoteråkares talan!

Vi har även fått förfrågan av Länsstyrelsen att delta i olika studier, något vi självklart gjorde!

Stöd till forskning

Forskningscentret CARE på UiT (The Arctic University of Norway) forskar på oss människor, våra vanor, attityder och beslutsprocesser i lavinterräng. De utgick initialt från skidåkning men insåg ganska snabbt att även vi snöskoteråkare är en relevant grupp att studera. De bad oss om hjälp att "översätta" tänk och texter från skidåkning till snöskoter, något vi gladeligen gjorde!

Anpassade lavinutbildningar

Svelav (Sveriges Lavinutbildningar) är de som ansvarar för kursupplägg gällande lavinutbildningar i Sverige. Sedan 2018 har de erbjudit en lavinutbildning speciellt riktat mot snöskoter ("Friåkning 1 Snöskoter"), den har gjort sin uppgift men är i grund och botten en översättning från Friåkning 1 för skidor.

Under 2024 bjöds några av våra ambassadörer in för att vara en del av en arbetsgrupp ansvariga för att ta fram en helt ny utbildning mot snöskoter - av snöskoteråkare för snöskoteråkare. Under förarbetet har det tittats mycket på hur de utbildar i Nordamerika. Vi tror och hoppas denna helt nya utbildning kommer lanserar redan nu i vinter!

Snöskoterguideutbildning

Sedan 2018 har BOHST (Branschorganisation för hållbar snöskoterturism) utvecklat och anordnat en formell utbildning för snöskoterguider, det har tidigare inte funnits i Sverige. Den utbildningen ("BOHST 1 - Kortare turer i flack terräng") är instegsutbildningen som går igenom mycket av grunderna man bör ha som snöskoterguide.

Nu under 2024 arbetas det med nästa steg - "BOHST 2 - Avancerad Snöskoterguidning" för längre turer (flera dagar) och/eller i ospårad terräng (friåkning). För båda dessa utbildningar har flera av våra ambassadörer  varit, och är, instrumentala i att arbeta fram dem.

Samarbete med Sledtrax

Detta är vi extra taggade inför! Från och med denna säsong har vi inlett ett samarbete med Europas största powersportmagasin - Sledtrax.

Under kategorin "Vår passion! Vårt ansvar!" kommer vi publicera artiklar och filmer om allt mellan himmel och jord som har med vår passion, snöskoter, att göra. Detta samarbete kommer garantera att ni inte kommer behöva uppleva år av tystnad från oss igen!

Läs mer om samarbetet.

Detta var ett axplock från allting som hänt och och gjorts. Trots att vi varit tysta en längre tid hoppas vi att ni hänger med oss i vinter, vi lovar att elda på våra ambassadörer så det kommer mer innehåll oftare framöver!